Interview met landschapsarchitect Bram Breedveld

Bram Breedveld is landschapsarchitect en partner bij LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur in Arnhem. Hij houdt zich bezig met de inrichting van de buitenruimte in de breedste zin des woord. Van heel stedelijk tot natuurgebieden. Van een grootschalig visie voor de randstad tot een ontwerp van een tuin. Hij is sinds een aantal jaren betrokken bij de vormgeving van Landgoed Wickevoort.


“Als je hier komt, verwacht je deze wereld aan de rand van de Haarlemmermeer niet: een boskamer omsloten in de polder. In de jaren ’50 en ’60 is het gebied ontwikkeld, waardoor er nu allemaal volwassen bomen groeien, die het hart van het gebied vormen. De gigantische eiken zijn indrukwekkend. Bij de inrichting van het landschap zijn dan ook zoveel mogelijk bomen behouden gebleven. Dat betekent dat toekomstige bewoners ook een boom in hun achtertuin kunnen hebben staan die niet weg mag worden gehaald.”

Lange lijnen

“De bestaande situatie van de buitenplaats is een mooi vertrekpunt en inspiratiebron geweest om het landgoed verder vorm te geven in combinatie met de woningen. Voorheen was het landgoed een naar binnen gekeerde wereld, gericht op een gesloten inrichting. Met de komst van de woningen wordt het nu een deel van de maatschappij. Bij de inrichting van de ruimte hebben we goed gekeken naar wat wij al cadeau krijgen van het landschap. Zo kenmerkt het landgoed zich door lange lijnen van de polder.

De nieuwe lanen, de Lindenlaan en de Kersenlaan vormen de ruggengraat van Wickevoort. Het groene landschap absorbeert C02, verkoelt en buffert het water. Door open verharding van de parkeerplaatsen kan water bezinken in de grond. Verder zijn in het gebied alleen maar natuurlijke scheidingen te vinden in de vorm van gemengde hagen met veel bloeiers. Deze zorgen voor biodiversiteit, voedsel en nestgelegenheid voor vogels. De gebakken klinkers verouderen op een natuurlijke manier en blijven een heel leven lang mooi.”

Lange lijnen

“De bestaande situatie van de buitenplaats is een mooi vertrekpunt en inspiratiebron geweest om het landgoed verder vorm te geven in combinatie met de woningen. Voorheen was het landgoed een naar binnen gekeerde wereld, gericht op een gesloten inrichting. Met de komst van de woningen wordt het nu een deel van de maatschappij. Bij de inrichting van de ruimte hebben we goed gekeken naar wat wij al cadeau krijgen van het landschap. Zo kenmerkt het landgoed zich door lange lijnen van de polder. De nieuwe lanen, de Lindenlaan en de Kersenlaan vormen de ruggengraat van Wickevoort.

Het groene landschap absorbeert C02, verkoelt en buffert het water. Door open verharding van de parkeerplaatsen kan water bezinken in de grond. Verder zijn in het gebied alleen maar natuurlijke scheidingen te vinden in de vorm van gemengde hagen met veel bloeiers. Deze zorgen voor biodiversiteit, voedsel en nestgelegenheid voor vogels. De gebakken klinkers verouderen op een natuurlijke manier en blijven een heel leven lang mooi.”

Wij’-gevoel

“Het landgoed is een vloeibare ruimte met veel dwaalpaden zonder hekken. Je vindt hier geen obstakels zoals (stoep)randen of hekken, waardoor het gebied heel begaanbaar is. Auto’s worden uit het zicht geparkeerd. Er is veel shared space om als bewoner doorheen te dwalen, maar ook ruimtes die door alle bewoners gebruikt kan worden voor het organiseren van bijvoorbeeld een braderie. Het hart van het gebied wordt gevormd door de grote green en een grote moestuin. Door de inrichting van het landgoed, het bestaande en nieuw aan te planten groen staan de woonvelden en het openbare groen met elkaar in verbinding. Je ziet dus iedereen voorbijkomen en er is veel mogelijkheid voor sociale interactie.”