“In dit plan is de natuur echt voorop gezet”
Een volmondig ‘Ja’. Dat is wat Geert Bosch, architect/eigenaar van Hilberinkbosch architecten en ontwerper van de woningen in Woonveld Bos, antwoordde toen hem gevraagd werd of hij hier zelf zou willen wonen. “Het is een prachtig plan, waarbij de natuur echt voorop is gezet. Je woont midden in het bos, kijkt overal op de bomen, de vogels vliegen om je heen en je geniet van volop privacy. Waar kun je zo buiten wonen en toch alle voorzieningen in de buurt hebben? Want feitelijk ligt het gebied toch midden in de randstad.”
De inbedding van woningen op een uitzonderlijke locatie, zoals in zo’n bosrijke omgeving, is iets waar Hilberinkbosch architecten volop ervaring mee heeft. Zeker als het gaat om woningen in het duurdere segment. “We vinden het altijd een heerlijke puzzel om iedere woning op de juiste manier in een plan te krijgen en bij Woonveld Bos is dat uitstekend gelukt. De woningen liggen prachtig gesitueerd tussen de bomen, met mooie vrije uitzichten en volop privacy. Het is een atypisch plan en dat ligt ons inderdaad goed. Zo is bijvoorbeeld ook geen sprake van omheinde tuinen, maar juist van openheid. En niet van parkeren in het zicht, maar juist van parkeerplekken afgeschermd door bosschages en met groen omheinde parkeerkoffers. We willen dat iedereen dat vrije gevoel houdt vanuit de eigen woning en op hun eigen terras.”

Woningen als ‘bosfamilie’
“Deze woningen – de (half)vrijstaande bosvilla’s, levensloopbestendige bungalows en sfeervolle boshuizen – hebben dan ook schitterende uitzicht op de natuur: de bestaande bomen, de nieuw aangeplante bomen, de struiken, bloeiende beplanting, bosschages en ook het gras. Bovendien zijn de woningen zelf ook als bosfamilie in vormentaal en architectuur in het woonveld opgenomen. Ze kenmerken zich door een ingetogen architectuur, waarbij de vormentaal enorm rijk is. Ze zijn bijvoorbeeld op de begane grond breed opgezet en lopen richting de boomtoppen smaller toe. Hierdoor gaan ze goed op in het bosgebied. Ook is iedere gevelzijde van de woning gelijkwaardig. Er is geen traditionele voor- en achterzijde in een straat, waardoor de voordeuren op allerlei richtingen zijn gesitueerd en er ook geen terrassen naast elkaar zijn gelegen. Je zag dit vaak in de vroegere vakantieparken; het gaat echt om openheid, gezamenlijkheid en tegelijkertijd privacy.”

Opgaand in de natuur
Voor de architectuur heeft Geert Bosch gekozen voor ingetogen metselwerk met een mooi spel van gevelopeningen. De rood genuanceerde steen gaat als aardse tint prachtig op in het natuurgebied en de houten kozijnen verwijzen naar de bomen eromheen. “Van veraf stralen de woningen volume uit; van dichtbij is een rijkheid in verbijzonderingen te zien. Ook zijn in het plan een aantal lichte woningen opgenomen, die geheel uit een bijna witte baksteen zijn opgetrokken en waarnaar de volle aandacht mag uitgaan. Bijzonder is verder dat de daken zijn voorzien van zonnepanelen en dat in het metselwerk van de gevels nestkasten voor vogels, vleermuizen en bijen zijn geïntegreerd.”
Grote ramen met schitterend uitzicht
Bijzonder is ook de plattegrond van de woning die in de basis overal hetzelfde is, maar alle kanten uit waaiert door allerlei soorten uitbouwen. Ook opvallend is de inzet van de kozijnen op de allerbeste plekken. “Het uitgangspunt was echt: liever één groot raam op de plaatsen in de gevels waar bewoners het mooiste uitzicht ervaren dan meerdere kleine ramen. Het gaat echt om dat natuurlijke gevoel op deze bijzondere plek”, besluit Geert Bosch.