"Het buitengevoel letterlijk in huis"

Wickevoort heeft verschillende woonvelden met ieder een eigen identiteit. Om een nog meer gevarieerd beeld te krijgen, heeft elk woonveld zijn eigen architect. Tobias Bader van M3H Architecten vertelt over zijn ontwerp van Orangerie.

“Wickevoort is een modern landgoed met een uitstraling die uitstijgt boven die van andere nieuwbouwprojecten en waar duurzaamheid en groen een bepalende rol hebben. Orangerie speelt daarop in. Het gebouw is maximaal gericht op de natuur door de glazen gevels.  Door het groene binnenhof staat het U-vormige gebouw in nauwe verbinding met het omliggende groen van het landgoed.”

Het ontwerpen van dit unieke gebouw was een architectonische uitdaging voor Tobias Bader. “Een Orangerie is van oorsprong een plantenkas waarin ’s winters planten staan die in de zomer buiten worden gezet. Niet bedoeld om in te wonen. Mijn uitdaging was om vanuit dit gegeven duurzame en goed geïsoleerde appartementen te ontwerpen.” Alle appartementen zijn gasloos en uitgevoerd als EPC=O woning. Door de vloerverwarming met warmtepomp en uitstekende isolatiewaarde van het glas zijn de appartementen in de winter behaaglijk warm. En als in de zomer de zon op de glazen gevel staat, blijven de appartementen koeler door de zonwering in de vorm van zonwerende screens en de mogelijkheid tot vloerkoeling .

Vogelvriendelijke beglazing

Vanuit de appartementen is er aan alle kanten uitzicht op het groene landschap. In het binnenhof komen subtropische planten die winterhard zijn. Vanuit dit hof loop je zo de aangrenzende boomgaard in met vruchtdragende bomen.

De lichte appartementen en de grote buitenruimtes bieden genoeg ruimte om zelf ook veel groen te plaatsen. Op de balkons is het bijna het gehele jaar goed toeven. De gevels zijn onderhoudsvriendelijk. In het ontwerp is ook rekening gehouden met de vogels: zij kunnen beglazing niet zien en het gevaar bestaat dan dat ze er recht tegenaan vliegen. Dit is te voorkomen door glas vogelvriendelijk te maken. Op de glazen windschermen van de balkons wordt daarom een klein streepjespatroon aangebracht. Zo weten de vogels dat ze er omheen moeten vliegen.