Thuiskomen tussen de hagen
Landgoed Wickevoort heeft verschillende woonvelden met ieder een eigen identiteit. Om een nog meer gevarieerd beeld te krijgen, heeft elk woonveld zijn eigen architect. Michiel Jobse vertelt namens FAAM Architects over het ontwerp van het woonveld Tussen de Hagen.
“Het eerste wat je hier ziet is dat de woningen letterlijk tussen de hagen staan”, aldus Michiel Jobse. “Dit woonveld is omgeven door een bosgebied, dat zich kenmerkt door een structuur van hagen en muurtjes zoals je die kent van een landgoed.” Daarom was het van groot belang om de architectuur te laten spreken in de beeldtaal van een landgoed. Dat houdt in dat de woningen in aanwezigheid ondergeschikt zijn gemaakt aan de groene omgeving. Want de hagen moeten hier in het oog springen en niet de omvang van de woonwijk. Een uitdaging, omdat de woningen wel ruim van opzet zijn. “Het gaat om drie-laags woningen, maar de focus is gelegd op de begane grond. Daar hebben we ruimte gecreëerd. Er zijn veel ramen die openheid uitstralen, waardoor je ook in je woning kan genieten van het vele groen in de omgeving. Zoals de hagen rond de tuinen en de volwassen bomen van de bosgordel.
De eerste en tweede verdieping stralen rust uit doordat ze niet teveel de aandacht trekken. Dat hebben we bewerkstelligd door op de tweede verdieping afwisselend aan de voor en achterzijde het volume in te nemen. Dit breekt de hoogte van de woningen en tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid voor een dakterras. Een win-win situatie dus. Verder kenmerken de landhuizen en de herenhuizen zich door traditioneel Hollands metselwerk architectuur. Het koetshuis heeft een totaal andere verschijningsvorm met een volledig houtengevelbekleding en een traditioneel pannendak. Het verwijst letterlijk naar de koetshuizen waar je in vroegere tijden met je koets zo naar binnen kon rijden.”
Nog een ander aspect wat aansluit bij het landgoed-gevoel, is de kleur van de landhuizen en herenhuizen. “Deze woningen zijn van baksteen. In eerste instantie wilden we kiezen voor aardse tonen. Maar door heel zorgvuldig naar verschillende kleuren te kijken met betrekking tot de woonomgeving, kwamen we bij een baksteen terecht die een geel-groene gloed heeft, wat bewerkstelligd wordt door het bakproces van de steen. Deze kleur past zo mooi bij het karakter van woonveld Tussen de Hagen. Het maakt de woningen sprankelender.”
Alle woonvelden zijn natuurinclusief ontworpen, zo ook Tussen de hagen. Dat wil zeggen dat er zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen. “Een deel van de herenhuizen hebben houten casco’s en de gevels van de koetshuizen zijn van naturel vergrijst hout dat geen bewerkingsmiddelen nodig heeft, behalve dan een bewerking van brandvertragend middel op de plaatsen waar dat nodig is. Bij het ontwerp hebben we ook heel zorgvuldig gekeken welke bestaande bomen er behouden kunnen worden. Het is echt een cadeautje dat er al vele oude bomen zijn in dit gebied, want er is bijna geen nieuwbouwwijk die zoveel groen als uitgangspunt heeft. Dat trekt vogels, bijen, insecten en vleermuizen aan, die maar wat nodig zijn voor de biodiversiteit, voor een beter klimaat en voor je gevoel van welzijn op de plek waar je woont.”